Skip to main content

Je online zichtbaarheid vergroten–is dat echt nodig?

Je hebt weken, misschien wel maanden gewerkt aan je nieuwe website. Je hebt goed nagedacht over wat je wilt vertellen, welke sfeer je wilt neerzetten en hoe je jouw boodschap het beste kunt overbrengen. Misschien heb je een webdesigner ingeschakeld om je te helpen met de uitwerking van al je ideeën, of heb je zelf je creativiteit de loop gelaten.

Het resultaat? Een prachtige website die op-en-top weerspiegelt wie je bent en wat je doet.

Een mooie mijlpaal, en iets om trots op te zijn! “Laat die klanten nu maar komen,” denk je misschien. Maar in de week erna loopt het nog geen storm. In de maanden erna ook niet. Frustrerend én zonde, want je hebt een geweldig verhaal neergezet dat je met de wereld wilt delen.

Maar daarmee ben je er nog niet. In de stroom aan online informatie is jouw website helaas niet “vanzelf” vindbaar. Geloof me, ik zou willen dat dat wel zo was 😉 Maar daarbij moet je Google én je klanten een handje helpen. Je hebt als het ware een fijne ontmoetingsplek gecreëerd, maar moet de wegwijzers nog ophangen.

 

Hoe doe je dat?

Online zichtbaarheid en SEO (search engine optimalization, zoals het ophangen van die wegwijzers ook wel wordt genoemd) is wel het laatste waar veel ondernemers zich mee willen bezighouden. Het klinkt technisch, voelt een beetje ongrijpbaar en vraagt om werk aan de achterkant van je website, waar je misschien niet even vertrouwd mee bent.

Maar lastig hoeft het niet te zijn. Met deze simpele & concrete tips haal jij het meeste uit je website, geef je jouw online zichtbaarheid een boost en trek je nieuwe klanten aan. Lees je mee?

 

Tip 1 – Zorg voor een gebruiksvriendelijke website

Je zoekt iets via Google en klikt op één van de zoekresultaten. Vervolgens staar je secondenlang naar een leeg, wit scherm. Herkenbaar? Grote kans dat je na een paar tellen afhaakt en een ander zoekresultaat probeert.

Internetgebruikers hebben over het algemeen weinig geduld. Hoe langer je site nodig heeft om te laden, hoe meer bezoekers wegklikken nog voor ze jouw website hebben gezien. Daarmee loop je potentiële klanten mis die al naar jouw website onderweg waren.

En dat is nog niet alles—die wegklikkers zijn voor Google een signaal dat jouw website weinig waarde levert en dus niet nuttig is. Het gevolg? Een lagere Google-score.

Hoe voorkom je dit? Met een online tool als GTmetrix of PageSpeed Insights kun je de huidige snelheid van je website meten. Die tools geven ook aan waar ruimte is voor verbetering en hoe je de laadtijd kunt versnellen. Denk bijvoorbeeld aan het optimaliseren en verkleinen van afbeeldingen, of het vervangen van zware plugins.

Zorg er daarnaast ook voor dat je website gemakkelijk in gebruik is en logisch in elkaar zit, zodat bezoekers moeiteloos kunnen vinden wat ze zoeken.

 

Tip 2 –Voer een zoekwoordenonderzoek uit

Zoekwoorden zijn de termen die mensen gebruiken om op Google te vinden wat ze zoeken. Door te achterhalen wat jouw ideale klanten willen weten, kun je de inhoud van je website hier optimaal op afstemmen.

Dat ontdek je door een zoekwoordenonderzoek uit te voeren. Een zoekwoordenonderzoek geeft je inzicht in welke zoekwoorden het meest relevant en populair zijn in jouw niche. Er bestaan een hoop tools die je hierbij kunnen helpen. Een goede (betaalde) tool die ik zelf gebruik is SE Ranking, maar ook de gratis tool Google Keyword Planner brengt je al een heel eind.

 

Tip 3 – Optimaliseer de inhoud van je website

Nu je weet welke zoekwoorden voor jou relevant zijn, kun je de inhoud van je website verbeteren door die zoekwoorden op strategische plekken te laten terugkomen. Denk bijvoorbeeld aan de paginatitel, metabeschrijving, heading tags, en in de teksten zelf.

Zorg er wel voor dat je dit op een natuurlijke manier doet. Je teksten zó volproppen met zoekwoorden dat ze haast onleesbaar worden—ook wel keyword stuffing genoemd—is een no-go. Websites die dit doen worden door Google afgestraft, wat juist averechts werkt voor je online zichtbaarheid.

Houd altijd je lezers in gedachten: voor hen moet je tekst logisch klinken, lekker lopen en van toegevoegde waarde zijn.

 

Tip 4 – Plaats regelmatig nieuwe content van hoge kwaliteit

Een van de beste manieren om je online zichtbaarheid te verbeteren is het regelmatig plaatsen van nieuwe content. Zorg ervoor dat je website up-to-date is en plaats minimaal een keer per maand een nieuw blogbericht, informatieve video of relevante infographic. Hiermee geef je Google een seintje dat je je website goed onderhoudt en van actuele informatie voorziet.

Maar: kwaliteit gaat boven kwantiteit. Zorg ervoor dat de nieuwe inhoud ook écht iets toevoegt aan je site. Google’s uiteindelijke doel is om haar gebruikers de best mogelijke informatie voor te schotelen. Daarom geeft de zoekmachine voorrang aan website die kwalitatieve, informatieve en relevante content leveren.

Deel waardevolle informatie die de vragen van je doelgroep beantwoordt en nuttige oplossingen biedt voor hun problemen. Zo verbeter je je online zichtbaarheid en zet je jezelf tegelijkertijd neer als expert in je vakgebied.

 

Tip 5 – Check de prestaties van je website

Om je website goed te begrijpen en te kunnen optimaliseren, is het belangrijk om te weten hoe ‘ie eigenlijk presteert. Dit kan met twee gratis hulpmiddelen: Google Search Console en Google Analytics. Google Search Console geeft inzicht in hoe Google je website leest en indexeert. Google Analytics houdt allerlei soorten statistieken bij rondom je websiteverkeer, zoals het aantal bezoekers, bounce rates en meer.

Een schat aan informatie dus! Door de data regelmatig te checken, kun je in de gaten houden welke pagina’s goed aanslaan bij je doelgroep en welke onderdelen juist verbetering nodig hebben.

 

Tip 6 – Gebruik de kracht van social media

Social media kan een sterk middel zijn om de online vindbaarheid van je website te verbeteren. Plaats regelmatig nieuwe updates op een platform waar jouw doelgroep te vinden is. Deel daar ook de inhoud van je website, zoals blogberichten, en ga het gesprek aan met je volgers.

Het resultaat? Meer websitebezoekers en een hogere score in Google. Ook zorgt een sterke aanwezigheid op social media ervoor dat jouw merk steeds meer naamsbekendheid opbouwt.

 

Tip 7 – Maak een Google Mijn Bedrijf-profiel aan

Google Mijn Bedrijf is een gratis tool waarmee je de informatie over je bedrijf in Google kunt beheren—ook in Google Maps. Denk aan je adres, openingstijden, diensten en klantbeoordelingen. Die informatie popt op aan de rechterkant van de Google-zoekresultatenpagina wanneer mensen naar jouw bedrijfsnaam of relevante termen zoeken.

Zo’n Google Mijn Bedrijf-profiel zorgt ervoor dat je bedrijf meer opvalt in de zoekresultaten. Ook draagt een up-to-date profiel bij aan de geloofwaardigheid en professionele uitstraling van je merk.

Heb je een lokaal bedrijf, zoals een winkel of restaurant? Dan is Google Mijn Bedrijf helemaal onmisbaar! Met een profiel ben je namelijk stukken beter vindbaar in Google Maps.

Screenshot van een Google-resultatenpagina met aan de linkerkant het Google Mijn Bedrijf-profiel van Bright Heights

Een Google Mijn Bedrijf-profiel laat jouw bedrijf beter opvallen tussen de zoekresultaten.

Tot slot

Eerlijk is eerlijk, je online zichtbaarheid vergroten kost moeite—en is nooit helemaal “af”. Je website optimaliseren is een doorlopend en soms tijdrovend proces, maar levert je een heleboel op! Verwacht geen spannende resultaten van de ene op de andere dag, maar weet wel dat je stapje voor stapje bouwt aan een sterk merk.

Zoek je hulp bij het verbeteren van je online zichtbaarheid? Ik help je graag! Neem vooral contact op, dan overleggen we samen hoe ik jou het beste kan helpen 🙂

Leave a Reply

14 + 8 =