Skip to main content

Tone of voice bepalen—waarom?

Een krachtig en herkenbaar merk begint met het bepalen van jouw tone of voice. Je tone of voice (ook wel brand voice of merkstem) is de toon en taal die je gebruikt om met je publiek te communiceren.

Die toon is de basis van al je teksten—van websiteteksten en Instagram-posts tot productbeschrijvingen en brochures. Het is de aankleding van je boodschap; de vorm waarin je jouw verhaal vertelt. De tone of voice hangt dan ook nauw samen met de merkidentiteit, visie en missie van je bedrijf.

Als begrip klinkt dit misschien redelijk straightforward, maar het bepalen van jouw tone of voice kan een echte zoektocht zijn—zeker als beginnend ondernemer. 

Misschien twijfel je nog over je aanbod, of voel je je nog wat onzeker over je vaardigheden. Je bent je onderneming, en alle aspecten die daarbij horen, nog volop aan het vormgeven. Out of the blue een krachtige, eenduidige stijl bepalen kan dan behoorlijk lastig zijn.

 

Mijn zoektocht naar mijn stem

Zelf heb ik er een hele tijd over gedaan om niet alleen mijn tone of voice, maar ook mijn merkidentiteit te vinden. Omdat ik ondernemen in het begin best spannend vond en twijfelde hoe ik alles moest aanpakken, vaarde ik veel te veel op m’n verstand. Ik keek naar hoe anderen het deden en dacht dat dat ook mijn manier moest zijn.

Doordat ik niet op m’n gevoel vertrouwde en het niet op mijn eigen manier durfde te doen, kwam ik niet bij de essentie van waarom ik wilde ondernemen, hoe ik mijn klanten wilde helpen en wat ik voor ze kon betekenen. Het resultaat: dertien-in-een-dozijn-teksten die nogal leeg en oppervlakkig voelden.

Dat veranderde toen ik begon op te merken hoeveel mijn verstand me in de weg zat. Ik besloot mijn websiteteksten te herschrijven, meer vanuit mijn gevoel—in eerste instantie puur als uitprobeersel.

Direct merkte ik dat dat stukken beter voelde. Alsof ik nu meer vanuit mijn essentie handelde, alsof mijn onderneming veel meer in lijn was met wie ik was en wat ik belangrijk vond. Alsof het klopte.

Ineens zag ik veel helderder hoe en wat ik als ondernemer wilde uitdragen dan dat ik met mijn verstand ooit had kunnen bedenken. Dat wil niet zeggen dat er voor verstand helemaal geen plaats in dit proces. De truc zit ‘m wat mij betreft in het vinden van de juiste balans tussen je verstand en gevoel. 

In deze blog neem ik je mee door het proces van het vinden van jouw stem. In 5 simpele stappen leg ik je uit hoe je een tone of voice kiest die past bij jouw merk, in hoofd én hart.

 

Stap 1 – Duik diep in je merk

Neem de basis van je bedrijf eens goed onder de loep: waarom ben je je onderneming gestart? Wat wil je met jouw merk bereiken? Welk verschil wil jij maken voor je klanten? Hoe doe je dat precies?

Door deze vragen te beantwoorden, geef je je merkidentiteit vorm. Blijf hierbij dicht bij je eigen gevoel en intuïtie. Laat los wat anderen in jouw branche uitdragen, of wat je denkt dat je hier zou moeten benoemen.

Probeer terug te keren naar de passie of drijfveer die jou inspireerde om te gaan ondernemen—daar ligt de unieke essentie van jouw bedrijf. 

Neem de tijd om tot die essentie te komen en deze stap goed uit te werken, totdat je voelt dat het klopt. Besef aan de andere kant ook dat je merkidentiteit nooit helemaal “af” is—naarmate je bedrijf groeit én jij groeit als ondernemer, verandert je merkidentiteit mee.

 

Stap 2 – Benoem je merkwaarden

Zodra je je merkidentiteit helder hebt, is het tijd om je merkwaarden te bepalen. Daarmee vat je de uitstraling en persoonlijkheid van je merk in een paar woorden samen en maak je ze concreet.

Welk gevoel wil jij je klanten meegeven? Welke indruk wil je bij hen achterlaten na een websitebezoek of telefoongesprek? En welke waarden zijn leidend in de manier waarop jij (en de rest van je organisatie) werkt?

Denk aan begrippen als toegankelijk, warm, betrouwbaar, professioneel, innovatief, luxueus, etc. Schrijf een stuk of vijf van dit soort woorden op die de persoonlijkheid en waarden van jouw merk het beste weerspiegelen.

 

Stap 3 – Wie zijn je klanten?

Je merk begint bij jou, maar draait natuurlijk niet alleen om jou. Je wilt tenslotte verbinding leggen met klanten. Daarvoor is het nodig dat je weet wie je klanten precies zijn.

Als je je merkidentiteit écht vanuit jezelf hebt bepaald, heb je inmiddels vast al een gevoel bij welke klanten passen bij jouw merk. Durf op dat gevoel te vertrouwen en op basis daarvan keuzes te maken.

Veel beginnende ondernemers durven hun doelgroep niet goed af te bakenen, omdat ze bang zijn dat ze daardoor klanten mislopen. Ook ik vind dat afbakenen nog lastig—voornamelijk omdat ik de afwisseling en variatie in het type klanten dat ik help zo leuk vind.

Toch kan het kiezen van een duidelijke doelgroep erg helpen om je boodschap krachtiger te positioneren, waardoor je merk vervolgens juist meer klanten aantrekt.

Maak het gevoel of idee van jouw doelgroep concreet door de volgende vragen te beantwoorden: wie zijn precies je ideale klanten? Wat is hun persoonlijkheid? Waar liggen hun interesses? Wat vinden ze belangrijk? Wat zijn hun wensen en verlangens? Met welke problemen worstelen ze? Welk taalgebruik sluit aan op hun belevingswereld? Denk ook aan factoren als leeftijd, gender, locatie, inkomen en opleidingsniveau.

Hoe gedetailleerder deze vragen kunt beantwoorden, hoe beter je je klanten kent—en hoe beter je je boodschap kunt afstemmen op waar zij naar op zoek zijn.

 

Stap 4 – Bepaal je tone of voice

Tijd om alle inzichten die je tot nu toe hebt opgedaan te combineren! Bepaal welke toon in lijn is met jouw merkwaarden, doelgroep én de boodschap die je wilt overbrengen.

Zijn jouw merkwaarden “toegankelijk” en “eigenzinnig”? Dan kan een ontspannen en speelse toon goed werken. Heb je woorden als “betrouwbaar” en “professioneel” gekozen? Dan past een zakelijke toon waarschijnlijk beter.

Experimenteer door verschillende tekstjes te schrijven, bijvoorbeeld een social-media-post of een stukje voor op de website.

Gebruik bij het finetunen zowel je verstand als gevoel: lees de tekstjes eens met een objectieve bril door, als een klant die jouw merk voor het eerst tegenkomt. Leest je tekst pakkend en logisch? Check vervolgens of je woorden ook gevoelsmatig kloppen bij hoe jij via je merk met de wereld wilt communiceren.

Met een passende tone of voice zet je jouw merk goed neer en leg je de basis voor een sterke connectie met je doelgroep.

 

Stap 5 – Zorg voor consistentie

Consistency is key—ook in dit geval gaat die oude wijsheid op 😉 Zorg ervoor dat jouw tone of voice eenduidig naar voren komt in alle communicatie-uitingen, zowel online als offline. Daarmee bouw je vertrouwen en herkenning op bij je publiek.

Het is slim om een merkhandboek of brand guide op te stellen, zeker als je werkt in een team of organisatie. Voor jou voelt je tone of voice inmiddels misschien als een tweede natuur, maar voor je team is dat waarschijnlijk minder vanzelfsprekend.

In een merkhandboek leg je de persoonlijkheid van je merk vast, welke tone of voice je gebruikt en welke termen je juist wel of niet hanteert. Ook de opbouw van e-mails of het gebruik van emoji’s kun je hier bijvoorbeeld in opnemen.

Zo is voor alle betrokkenen duidelijk hoe jullie als organisatie met klanten willen communiceren.

 

Tot slot: experimenteer!

Nu heb je een solide basis om mee aan de slag te gaan. Experimenteer erop los om te ontdekken wat wel en niet werkt, en schaaf je tone of voice waar nodig bij.

De stem van je merk is niet in beton gegoten. Naarmate je merk groeit, je doelgroep verschuift en je aanbod verandert, verandert je brand voice mee. Blijf daarom testen en verfijnen, zodat je tone of voice passend en relevant blijft.

 

Hulp nodig?

Worstel je met het benoemen van je merkwaarden? Of vind je het lastig om jouw tone of voice te vertalen naar pakkende webteksten of rake blogs?

Ondanks dat je vast goed aanvoelt waar je organisatie of merk voor staat, kan het lastig blijven om dat gevoel in woorden te vangen. Dan kan een frisse blik van buitenaf ontzettend helpen.

En daar ben ik voor 🙂 Neem vooral contact op om vrijblijvend in gesprek te gaan!

Leave a Reply

1 × drie =